Diner geschenk uit de hemel voor premier

Premier Rutte

Het kwam als geroepen voor Mark Rutte. Als een geschenk uit de hemel. De Beurs van Berlage gevuld met journalisten en mediabonzen en de minister-president in de hoofdrol. Het Correspondentsdiner, een overgewaaid onderonsje tussen politiek en media, bleek een welkome onderbreking van het huidige zurige tijdsgewricht.

De VVD-leider deed het vakkundig. Hij nam zichzelf op de hak, deelde wat sneren uit aan sommige media en maakte rul gehakt van zijn grootste concurrenten. Het is hem gegund, hoewel de buitenwereld maar weinig zal begrijpen van deze lollige symbiose tussen de macht en de controle van de macht.

Pijnlijk was vooral dat er het hardst werd gelachen om een grap over het privéleven van een bekende omroepbaas, notabene een exclusief verhaal uit een spannend familieblad, waar dit journaille normaal de neus voor ophaalt. Moet allemaal kunnen, vindt men.

Zou dit Correspondentsdiner de wederopstanding van de VVD kunnen inluiden. Zoals André Hazes ook populair werd onder de intelligentsia toen er een serieuze docu over zijn leven was gemaakt en André van Duin nu zelfs door de Vara wordt omarmd?

Voor minister Van der Steur komt het allemaal te laat. Want als zijn baas een zwart gelakt A4-tje als knipoog naar de rel rond bonnetjes-affaire Teeven laat zien, dan weet zijn publiek hoe laat het is. Volgend jaar is Rutte weer van de partij.

BettercallSjuul