Koffie verkeerd

Niet gelijk gaan meehuilen met de wolven in het Brusselse bos. Als een bedrijf met de omvang van Starbucks voor Nederland kiest dan is dat goed voor onze economie. Sommigen zaaien daarover twijfel, maar het is altijd beter dat dit soort bedrijven domicilie kiest in ons land dan bij de buren.

De stampij die de Europees Commissaris Vestager (Mededinging) maakt over de deal die door de koffiegigant is gesloten met onze Belastingdienst sluit prima aan bij ons gevoel: waarom zij wel voordeel en wij niet?

Moeilijk uit te leggen aan een volk dat gebukt gaat onder een van de meest zware belastingregimes ter wereld. Werken en sparen wordt (ik stel het extreem) eerder afgestraft dan gestimuleerd met een hoogste schijf van boven de 50%. Laat de staatssecretaris maar uitleggen of hij ook andere bedrijven zo coulant behandelt.

Vergeet bij dit alles niet dat Brussel nog een andere agenda heeft. Tot dusver heeft de Europese Unie alleen iets te zeggen over bijvoorbeeld de BTW. Dat is op zich al hoogst irritant.

De inkomstenbelasting en de vennootschapsbelsting zijn het domein van de individuele lidstaten. Dat moet vooral zo blijven. Ondanks dat de gulzige papieren tijger uit Brussel op de loer ligt.

Les 1: Better call Sjuul

Vorig artikel
Volgend artikel