Rutte kan zijn borst natmaken

Inderdaad heel knap hoe het zogeheten ‘Nee-kamp’ ervoor heeft gezorgd dat Nederland het associatieverdrag met de Oekraine afwijst.

Alhoewel? Gaat er na gisteravond dan iets veranderen?

Er kan nog gewoon worden gehandeld met het land en ook de rest van de inhoud zal vakkundig worden ‘afgepeld’ door Rutte cs. via nieuwe Brusselse afspraakjes en potocollen. 

De uitslag van het referendumgedrocht (een vreemde eend in de bijt van ons staatsrecht) is voor het kabinet-Rutte en het politieke establishment natuurlijk een grote blamage. Acht miljoen Nederlanders bleven thuis, omdat het ze geen sikkepit interesseert. Het dondert ze niet wat er met de Oekraïne gebeurt of ze laten zich vooral niet voor het karretje spannen van het brutale (en daarom ook weer leuke) Nee-Kamp.

De grote politieke partijen hebben het bij dit democratisch feestje van 40 miljoen euro natuurlijk volstrekt laten afweten. Het waren de afgelopen weken alleen Pechtold (D66) en Roemer (SP) die hun nek uitstaken, terwijl de rest dacht: wij branden onze vingers niet aan de Oekraïne. 

En let maar op: de krokodillentranen van gisteravond over de Oekraïne zijn ook weer snel opgedroogd. Maar de schrik zit er op het Binnenhof goed in. Rutte kan zijn borst natmaken, want het Nee-kamp ruikt bloed.