Beschaving?

Als je vragen stelt aan je burgemeester of de buurt een vluchtelingenopvang wel aankan, dan ben je niet opeens een rechtsextremist of een asociaal. Je hebt het recht om je zorgen te uiten. Daar is niets mis mee. Onderdeel van onze democratie is de rede: er wordt serieus naar elkaar geluisterd.

Als je in het internetriool een foto plaatst van een varken in combinatie met een vluchteling of de huidige migratiestroom associeert met nazi-Duitsland van destijds dan ben je alle schaamte voorbij. Dan misbruik je de huidige vluchtelingencrisis als vrijbrief om gif te storten onder het mom van vrijheid van meningsuiting.

Als je van mening bent dat de Duitse bondskanselier Merkel een kardinale fout heeft gemaakt door zonder plan migratie uit te lokken (,,Wir schaffen das…”) dan nog is dat geen excuus om alle beschaving achter je te laten.

Ja, er is een geweldig humanitair drama gaande. Ja, er zijn ook gelukzoekers tussen de vluchtelingen. Ja, het zijn er erg veel. En ja, waarom geen quotum, geen grenzen gesteld om fatsoenlijke opvang te garanderen, geen strengere controles?

Maar we laten het toch met elkaar niet gebeuren dat we worden teruggeworpen naar de Middeleeuwen met schandpalen. We laten ons toch de beschaving niet afpakken?

Les 1: Better Call Sjuul

(www.bettercallsjuul.nl)

Vorig artikel
Volgend artikel