Justitie staat voor AAP

Lang genoeg in Den Haag verbleven om vast te stellen dat het laatste nieuws over de ‘Tevendeal’ niet alleen het ministerie van Justitie, maar ook de complete politiek voor aap zet. Na het vertrek van de bewindspersonen Opstelten en Teeven en een deel van de ambtelijke top, onder wie topambtenaar Roes (recentelijk gevraagd te vertrekken naar een baantje bij de Raad van State) is de gifbeker nog niet leeg.

Onderzoeker Oosting mag gaan spitten wie een jaar geleden de opdracht gaf aan de ict’ers om te stoppen met het onderzoek naar het bonnetje van 4,7 miljoen, het bedrag dat was overgemaakt aan een crimineel. Terwijl de huidige minister Van der Steur de Tweede Kamer nu juist had wijsgemaakt dat de jongens van de techniek er helemaal niets van hadden gebakken.

Is het toch een doofpot of is er nog ergens een plausibele verklaring te vinden voor het geklungel?

Zelfs in het laatste geval gelooft niemand dat meer. Bij Justitie is er namelijk geen sprake van een vertrouwenscrisis, maar van een complete gezagscrisis. Met dat in het achterhoofd tikt er een tijdbom onder dit kabinet. Want zelfs als er geen doofpot ergens in Den Haag is verstopt, dan is het gezag van dit kabinet zwaar beschadigd.

De onderste steen moet boven. Wanneer gaat de Tweede Kamer werk maken van de controlerende taak? Het ministerie moet volledig op zijn kop, gesplitst en worden voorzien van crisismanagement. 

Better call Sjuul