Aanslag op de democratie

Het is nog geen twee uur rijden van onze grens. In de schaduw van de Keulse Dom, even buiten de Alttstad. De 59-jarige Henriette Reker voerde zaterdagochtend in Braunsfeld als onafhankelijke kandidaat campagne voor het burgemeesterschap. Als wethouder wilde ze de opvang van vluchtelingen goed en menselijk organiseren.

Henriette Reker
Henriette Reker op haar website. Zij wil de eerste vrouwelijke burgemeester van Keulen worden.

De zaterdag is normaliter een gemoedelijke winkeldag in Keulen. Gisteren werd de stad het decor van de onverdraagzaamheid en de dreigende tweedeling die in Europa spookt. Door het migratiedrama komt een gevaarlijk breukvlak aan de oppervlakte.

,,Die Belange von Flüchtlingen in einem Masterplan zusammengefasst behandeln und ihre menschenwürdige Unterbringung sicherstellen”, zo schreef Reeker in haar verkiezingsprogramma over haar aanpak.

Een 44-jarige gek, volgens de Duitse media van vandaag waarschijnlijk een rechtsextremist en werkloos schilder, maaide op Reeker in. Vier van haar vrijwilligers werden ook slachtoffer.  Henriette Reker blijft volgens haar artsen in leven.

Onze buren zijn ontzet door deze politieke aanslag, die herinneringen oproept aan de politieke moorden op Fortuyn en Van Gogh in ons land. Wie een aanslag pleegt op de democratie moet driedubbel worden gestraft. Eens?

Vorig artikelNieuw hooliganisme
Volgend artikelNog een fijne zondag