Blijf af van kunst

Verblind door een plotselinge vlaag van nationale trots zijn onze politici voor een kar gespannen bij de aankoop van de twee Rembrandts. De goedgelovige fractievoorzitters onder leiding van D66’er en ex-veilingmeester Pechtold, die het spoor trok om voor 160 miljoen euro de kunstwerken aan te kopen, popelden om eindelijk eens hun VOC-mentaliteit aan het volk etaleren.

Een zaak van Nationaal Belang. En er was haast. De Chinezen en de Arabieren lagen op de loer, het Rijksmuseum zou een tweede Nachtwacht binnenslepen en de private sector zou ook nog eens 80 miljoen euro bijdragen. En de bevolking? Die zou de rood-wit-blauwe aankoop ook heel goed begrijpen.

Nog geen maand later blijkt dat minister Bussemaker (Onderwijs) met haar jurk al vastzat in een Franse draaideur. Een diplomatieke rel dreigde (geen exportvergunning!) dus is gekozen voor een halfbakken compromis: we gaan de exceptionele kunstwerken delen met de Fransen.

Maar hoe zit het precies? Wie betaalt dan de transportkosten en de verzekering? Die komen elk jaar terug. Is het vervoer wel veilig? Hoe schadelijk is dat gezeul voor de Rembrandts? Wanneer hangen ze in Parijs en wanneer in Amsterdam? En waarom geen onderzoekje of de aankoopprijs van 80 miljoen wel terecht is?

De leden van de Eerste en Tweede Kamer gaan die vragen niet meer stellen. Ze worden straks door museumdirecteur Wim Pijbes bij de openingsavond met open armen ontvangen. Maar liberaal Thorbecke wist het al: bemoei je als overheid nooit met kunst.

Want voor je het weet, word je een kunstje geflikt.images

De les:
Better call Sjuul (www.bettercallsjuul.nl)

Vorig artikel
Volgend artikel