Regeren is vooruitzien. Zo niet in Den Haag

Premier Rutte gaat de komende weken en mogelijk zelfs maanden nadenken en praten met betrokkenen hoe nu verder na het zo pijnlijk verloren referendum over het associatieverdrag met Oekraïne.

Met zijn ‘nadenkopmerking’ geeft de liberale voorman en regeringsleider een even onthullend als schokkend kijkje achter de schermen van de manier waarop er in het Torentje NIET wordt nagedacht over hetgeen komen gaat.

Het referendum kon eindigen in winst voor het Nee- of het Ja-kamp. Meer varianten waren er niet. Het niet halen van de drempel van 30% opkomst kon buiten beschouwing worden gelaten, want in dat geval veranderde er helemaal niets voor het al door Europa beklonken verdrag.

Er waren voor Rutte dus niet meer dan twee opties om rekening mee te houden. Van tevoren had hij kunnen nadenken over de te volgen tactiek voor het geval de tegenstanders van het referendum zouden winnen en veel makkelijker nog de strategie bij winst voor de voorstanders. Maar Rutte zegt zonder blikken of blozen nog nergens over nagedacht te hebben. Hij wil voor dat proces nu uitgebreid de tijd nemen.

Had er een schaker in het Torentje gezeten, of een journalist, dan hadden die de volgende strategische zetten al lang in hun hoofd. De eerste past er wel voor op om mat te staan, de tweede voelt tegenover zijn lezers de verplichting om direct nieuws en achtergronden te hebben. Rutte kan gerust zijn. De verhalen over de val van zijn kabinet liggen klaar. De journalistiek houdt daar rekening mee.

Het is alleen nog wachten dat het gebeurt.

Theo Jongedijk