Oudere in trek? Dat had je gedacht!

Het is lang geleden dat een landelijke krant de voorpagina opende met dergelijk goed nieuws over de arbeidsmarkt. Het is vooral de bouw die aantrekt.

‘De weerstand tegen het aannemen van ouderen begint te verdwijnen’, stelt het bericht op basis van een uitspraak van de directeur van werkgeversvereniging AWVN.

Opmerkelijk. Maakten werkgevers ‘met weerstand tegen ouderen’ zich in de voorbije jaren dan niet gewoon schuldig aan leeftijdsdiscriminatie?

Benieuwd of minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken meeleest.

Jongeren hebben het de afgelopen jaren massaal laten afweten om de bouw in te gaan, dan wel zich ervoor te laten opleiden. Uitholling van de sector door de economische crisis en instroom van goedkope arbeidskrachten van over de grens zijn de oorzaken.

Ouderen zijn nu dus weer in trek, bij gebrek aan jongeren. Niet bepaald een positief uitgangspunt. Of het zou het surplus aan ervaring van de senioren moeten zijn, zoals het krantenbericht ook stelt.

Als er één arbeidsmarkt was, gold het goede nieuws ‘Oudere in trek’ alle 50-pluswerklozen. Helaas, er zijn talloze arbeidsmarkten. Ieder met eigen kenmerken.

Werk je bij een bank, in de administratie, de verzorging, de journalistiek of in het grootwinkelbedrijf, om zomaar wat sectoren te noemen, dan geldt helemaal niet ‘Oudere in trek’. Ouderen hebben het daar juist erg moeilijk.

‘Oudere in trek’ houdt een belofte in, net zoals loterijreclames suggereren dat iedereen wint.

Ruim tweehonderdduizend bij het UWV ingeschreven oudere sollicitanten wachten alle positieve berichtgeving over de bouw ten spijt nog altijd op de hoofdprijs: een baan.

Theo Jongedijk