Liesbeth Mekkering knokte acht jaar tegen de rolstoel en de zorg, maar won glansrijk

In acht lange jaren vocht headhunter Liesbeth Mekkering na een dramatische medische misser zich uit haar rolstoel. Ze knokte ook om haar gelijk te krijgen. Want als het erop aankomt staan ziekenhuizen en verzekeraars, maar ook de behandelende artsen, niet meer aan de kant van de patienten die slachtoffer zijn geworden van medisch falen maar tegenover hen.

Deze mensen zijn in Nederland namelijk vogelvrij.

Dat bizarre noodlot trof Liesbeth Mekkering. Van een succesvolle headhunter naar iemand die de afgelopen acht jaar op zichzelf, op haar familie en op haar vrienden werd teruggeworpen. Luctor et Emergo. Ze knokte na het medisch falen en ze overwon. Een wonderbaarlijk verhaal. Ze kan weer op eigen benen staan en zelfs, dat was haar grote droom, kan ze heel voorzichtig paardrijden. Een overwinning op zichzelf, maar vooral ook een overwinning op het walgelijke systeem in onze gezondheidszorg, dat slachtoffers als Mekkering in de kou laat staan.

schermafbeelding-2016-10-10-om-22-39-18De overleden Telegraafcolumnist Bob Smalhout hamerde er al tientallen jaren op. In zijn columns in de krant en in zijn boeken. De gezondheidszorg is zo gesloten als een oester als het gaat om het eigen falen.

En de patiënten? Die zitten met de gebakken peren.

Vaak lijden ze inkomensschade door de medische misser of andersoortige schade. Hun leven staat op de kop. Ze worden slachtoffers van inhalige letselbureau’s, want over geld voor adequate juridische bijstand beschikken ze vaak niet.

Het was prof. mr. Pieter van Vollenhoven die afgelopen maandagavond in Green Village in Nieuwegein het eerste exemplaar van haar boek ‘Terug in het zadel’ in ontvangst nam. Van Vollenhoven hield een bewogen toespraak met veel empathie voor Mekkering. Het was een hart onder de riem voor de vrouw die haar leven weer gaat oppakken. Ze wil een ambassadeur zijn voor lotgenoten, ze wil weer letterlijk op haar eigen benen gaan staan, ze gaat spreekbeurten houden en ze is weer aan de slag.

De uitreiking van haar boek, uitgegeven door Einstein Books, werd door bijna 200 gasten uit het bedrijfsleven en de society bijgewoond. Van couturiere Sheila de Vries, voormalig Martinair-oprchter Martin Schröder, voormalig minister Roelf de Boer, topkok Paul Fagel en talloze ondernemers, onder wie supermarkteigenaar Gerard van den Tweel, Capability-directeur Titus Kramer, verzekeraar Eegh van Arkel en Julius Kousbroek van We Pay People waren getuige van een zeer emotioneel moment voor Mekkering en haar kinderen.

Geen seconde twijfelde Liesbeth over de strijd die zij voerde. Zware jaren in revalidatiecentra. Juridische haarkloverij. Jaar in, jaar uit.  En ze had maar twee doelen: gerechtigheid en terug in het leven.

En nog steeds is ze niet helemaal klaar. ,,Ik wil voor anderen een voorbeeld zijn”, aldus Mekkering, die een deel van de opbrengst van het boek schenkt aan Fonds Slachtofferhulp, waarvan Pieter van Vollenhoven oprichter is.

De champagne vloeide rijkelijk in Nieuwegein. Het bewijs dat Mekkering haar eigen strijd als slachtoffer van een ernstige medische misser heeft gewonnen.

Hans Kraak, de eerste voorzitter van de prof. dr. Bob Smalhout Stichting, vindt dat de mentaliteit van ziekenhuisdirecties toe is aan verandering. Hij wil met zijn organisatie oor en oog zijn om te voorkomen dat andere slachtoffers hetzelfde overkomt als Liesbeth Mekkering. ,,Andere landen hebben een compensatiefonds voor slachtoffers van medische missers. Die zijn dan af van juridisch gezeur. Wat doe je mensen aan? Ze hebben het al moeilijk genoeg. Fysiek en geestelijk. Ze willen door met hun leven. Maar staan er helemaal alleen voor. Wij gaan ons daar sterk voor maken”, aldus Kraak.

Liesbeth Mekkering kan weer door met haar leven. Ze heeft een paar flinke krassen opgelopen, maar staat recht overeind. Bloed, zweet en tranen kostte het. Deze moedige vrouw is terug in het zadel.