Emoties Peter R. De Vries bij ‘Slapen op je tenen’

,,Een oude vriendschap komt dichterbij. Chapeau, oude vriend. Je hebt onze jongensdromen waargemaakt.”

Ze waren jeugdvrienden. Peter R. de Vries en Henk Godthelp. De een later misdaadverslaggever van De Telegraaf, de ander de journalistieke Koning van Amstelveen bij het Amstelveens Nieuwsblad. De een nog in de bloei van zijn leven, de ander drie jaar geleden overleden.

Het kan verkeren. De Vries kon zijn emoties daarom maar moeilijk de baas toen hij in Amstelveen het eerste exemplaar van ‘Slapen op je tenen’ in ontvangst nam. Henk Godthelp schreef zijn eerste roman voor zijn dood en pas na zijn dood rolt het van de persen.

imagesVoor deze flamboyante krantenman – hij had het hart op de goede plaats – kwamen honderden vrienden en bewonderaars bij elkaar kwamen om de geboorte van zijn eerste en laatste roman bij te wonen. De Vries verhaalde over zijn voetbalvriend, over hun jeugdige avonturen en over hun gesprekken over voetbal en meisjes. Ook hoe je elkaar uit het oog kunt verliezen. Hoe een vriendschap kan verwateren.

Dankzij de vastberadenheid van Henks echtgenote Chris ligt zijn boek nu in de winkel. Godthelp had een belangrijk stopwoord in zijn vocabulaire en dat was ‘Hulde’. De boekenuitgeverij van Chris heet inmiddels daarom ook Hulde als eerbetoon aan de journalist.

De vergelijking met de Zweed Stieg Larsson, wiens trilogie na zijn dood verscheen, dient zich op. Larsson werkte bij het Zweedse ANP en maakte furore na zijn overlijden met zijn boeken.

Peter de Vries (,,beroemd in Amstelveen) en al die anderen gunnen Henk Godthelp  (,,beroemde Amstelvener”) datzelfde postume succes. Een journalist die schrijver werd.

Hulde aan Henk.